Planificarea carierei nu este o activitate care ar trebui facuta o singura data si apoi lasata deoparte pe parcursul carierei.

Avantajele formării profesionale continue

In cadrul proiectului „Calificare astazi, Succes in viitor!” POCU/726/6/12/135827, proiect cofinantat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritara 6: Educație și competențe, obiectiv specific 6.12 – Creșterea participării la programele de formare profesională continuă, cu accent pe acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale, societatea Abeona desfasoara, in lunile urmatoare   actiuni de informare si constientizare privind importanta formarii profesionale si participarii la programe de Formarea Profesionala Continua a angajatilor din Regiune Centru in urma carora persoanele interesate vor fi consiliate si indrumate catre cursuri de formare profesionala oferite GRATUIT.

Aceasta activitate urmareste cultivarea unei perceptii pozitive asupra impactului FPC, stimularea interesului pentru participarea angajatilor la formare profesionala continua, informarea cu privire la rolul FPC in cadrul firmei, beneficiile participarii la FPC atat pentru cel implicat direct in achizitionarea de competente, cat si pentru angajator, motivarea si incurajarea participarii la programe de formare profesionala continua, impactul asupra carierei, fundamentate pe principiile egalitatii de sanse, de gen, nediscriminarii si TIC.

Formarea profesională este un proces continuu de învățare, prin care îți dezvolți cunoștințele și aria de pregătire într-un anumit domeniu.

Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.

Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.

Formarea profesională este o formă de perfecționare ce te ajută să te adaptezi la dinamica din piața muncii. Dacă ar fi să ne gândim la un cuvânt prin care să definim piața muncii, cred că printre primele care ne-ar veni în minte ar fi dinamică. Dacă piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, înseamnă că și noi  trebuie să ne adaptăm.

Pregătirea din școală, studiile, educația și cursurile pe care le facem sunt importante. Ele sunt cele care la început de drum în viață ne ghidează către o anumită cale. Acestea le putem include atunci când redactăm primul nostru CV, așa cum poți afla și din articolul anterior de blog: Cum aplici la un Job și cum îți redactezi CV-ul. Cunoștințele dobândite în perioada copilăriei și a adolescenței nu durează însă toată viață. În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare permanentă. Intrarea în piața muncii este startul experienței profesionale. Semnarea primului contract de muncă este poarta de intrare. Parcursul de aici înainte depinde de noi și de voința noastră!

Succesul în carieră reprezintă obiectivul multora dintre noi. O persoană ce urmărește să aibă succes are nevoie de numeroase abilităţi pentru a reuși să se dezvolte. Fără dorința de a învăța și de a ne specializa în domeniile care ne pasionează, riscăm să stagnăm la un nivel inferior.  De aceea, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.

Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.

Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.

 

Obiectivele formării profesionale

Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.

Iată câteva dintre obiectivele principale:

 • Obținerea unei calificări profesionale.
 • Adaptarea angajaților la cerințele locului de muncă și ale postului respectiv.
 • Promovarea la locul de muncă.
 • Dezvoltarea carierei profesionale.
 • Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.
 • Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.
 • Reconversia profesională pentru angajații care vor să lucreze în alt domeniu.
 • Dobândirea de cunoștințe avansate.

Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de disponibilitatea timpului iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică.

Este important să se privească  dincolo de aceste piedici de moment pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.  Formarea profesionala aduce beneficii atât pentru tine, cât și pentru angajator. Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Legislația prevede că programele de formare profesională pot fi organizate fie la inițiativa angajatorului cât și la inițiativa angajatului. Participarea trebuie să fie realizată cu acordul ambelor părți, care trebuie să înțeleagă oportunitatea și să își asume participarea.

Învățarea în timpul vieții de adult este o parte foarte importantă a felului în care te dezvolți și contribuie la integrarea  în societate și la succesul tău pe plan profesional. Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul său de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față schimbărilor.

Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.

Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.

In concluzie, printre beneficiile formarii profesionale aduse in prin intermediul proiectului “Calificare azi, success in viitor” se numara si:

 • Dezvoltarea de noi abilități și cunoștințe, ca urmare a creșterii participării la activități de formare profesională continuă;
 • Creșterea șanselor de avansare în carieră, ca urmare a creșterii nivelului de pregătire a angajaților, această avansare putând să aibă loc atât în cadrul aceleiași companii, cât și prin găsirea unui nou loc de muncă;
 • Creșterea nivelului de flexibilitate și adaptabilitate al persoanelor pe piața muncii, acestea dobândind noi informații, competențe și dezvoltând noi aptitudini proactive care să le faciliteze dezvoltarea profesională și avansarea pe piața muncii;
 • Creșterea competitivității pe piața muncii a beneficiarilor;
 • Creșterea respectului de sine, îmbunătățirea nivelului de trai prin accesarea/ ocuparea unor posturi care oferă satisfacție materială, profesională și personală.
 • De asemenea, se va asigura creșterea nivelului de integrare socială și sprijin în gradul de mobilitate a angajaților în piața muncii și în societate.