Unul dintre secretele unui job si ale unei cariere de succes este detinerea unui set complet de realizari, calitati si studii care fac din tine un candidat cat mai bun pentru domeniul respectiv.

Planificarea carierei

In cadrul proiectului „Calificare astazi, Succes in viitor!” POCU/726/6/12/135827, proiect cofinantat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritara 6: Educație și competențe, obiectiv specific 6.12 – Creșterea participării la programele de formare profesională continuă, cu accent pe acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale, societatea Abeona va desfasura activitati ce presupun planificarea carierei profesionale  prin realizarea unui plan de cariera penru GT si evaluarea obiectiva pentru a fi sprijiniti in imbunatatirea/dobandirea de noi competente.

Planificarea carierei nu este o activitate care ar trebui facuta o singura data – in liceu sau in facultate – si apoi lasata deoparte pe parcursul carierei.

Mai degraba planificarea carierei este o activitate care are efectele scontate numai daca este facuta in mod regulat, mai ales datorita faptului ca, dupa cum s-a demonstrat, un angajat isi schimba cariera (nu numai joburile) de mai multe ori de-a lungul vietii. Si nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu sa incepi sa-ti planifici cariera.

Majoritatea oamenilor nu pastreaza o evidenta a realizarilor profesionale si de fiecare data cand isi cauta un nou loc de munca se confrunta cu dificultatea de a-si crea CV-ul. Analiza realizarilor anterioare – pastrarea unei evidente a acestora – nu este utila numai creeri unui CV, ci si planificarii carierei.

Uneori, revizuirea realizarilor anterioare va scoate la iveala succese uitate, unul sau mai multe, care iti pot da punctul de pornire al cercetarii si planificarii unei schimbari de cariera, astfel incat sa obtii un job care sa-ti permita sa realizezi lucrurile care te fac cel mai fericit si mandru.

Identifica-ti calitatile de care te poti folosi

Orice job necesita un anumit set de calitati, si este mult mai bine sa te incadrezi intr-o anumita categorie in functie de aceste calitati, decat in functie de titlul jobului. O persoana care isi cauta un loc de munca, incercand sa isi planifice cariera, se poate identifica doar ca reporter. Cautand in spatele titlului jobului ei, a realizat ca avea foarte multe calitati puternice in ceea ce priveste activitatile de: scris, editare, cercetare, investigare, intervievare, indeplinirea simultana a mai multor taskuri, indeplinirea obiectivelor si a termenelor limita, managementul timpului si al informatiei – calitati care pot fi usor aplicate unei largi palete de joburi, din domenii diferite.

Revizuie tendintele joburilor si carierelor

Cu totii avem oportunitati profesionale si, chiar daca nu mai ai succesul scontat intr-un anumit domeniu, daca ai calitati excelente si stii cum sa te „vinzi”, iti vei gasi, cu siguranta, un job nou. Totusi, informatiile despre tendintele profesionale iti sunt vitale pentru o planificare a carierei de succes, pe termen-lung.

Un domeniu profesional aflat astazi in dezvoltare poate merge prost maine, sau anul viitor. Este important sa observi care sunt joburile ce vor lua amploare, in perspectiva, in special in domeniile care te intereseaza cel mai mult. In afara cunoasterii acestor tendinte, un alt avantaj al acestei cercetari este puterea pe care ti-o da pentru a-ti intari sau ajusta pozitia profesionala, precum si obiectivele.

Unul dintre secretele unui job si ale unei cariere de succes este detinerea unui set complet de realizari, calitati si studii care fac din tine un candidat cat mai bun pentru domeniul respectiv.

Stabileste-ti obiectivele profesionale

Stabileste-ti un traseu pentru succesul profesional. Poti avea succes intr-un domeniu fara a-ti stabili obiectivele ? Desigur. Dar poti avea chiar si mai mult succes, stabilindu-ti obiectivele ? Majoritatea cercetarilor afirma ca DA.

O componenta esentiala a planificarii carierei este stabilirea obiectivelor profesionale pe termen scurt (anul curent), mediu (anul urmator) si lung. O alta componenta a planificarii carierei o formeaza revizuirea si ajustarea obiectivelor, pe parcursul evolutiei sau modificarii planurilor si dezvoltarea noilor obiective, pe masura indeplinirii celor anterioare.

Studiaza noi oportunitati de studii / traininguri

Pare un cliseu, dar informatia chiar este cheia succesului si a puterii. Nu trece niciodata pe langa sansa de a invata si a te dezvolta personal sau profesional; parte a planificarii carierei este cautarea noilor modalitati de dezvoltare si studii, in permanenta.

Acorda-ti timp pentru a analiza care sunt experientele educationale necesare atingerii scopurilor profesionale. Cauta in cadrul companiei tale, in cadrul asociatiilor profesionale, universitatilor si facultatilor, precum si in cadrul programelor de invatare online, la distanta, pentru a gasi oportunitati de dezvoltare profesionala, si apoi gaseste o modalitate de a le obtine.

Cerceteaza oportunitatile de promovare profesionala

Unul din rezultatele cele mai placute ale planificarii carierei este realizarea unui scenariu profesional al tau, in viitor. Unde vei fi peste un an? Dar in 5 ani? Un element important al dezvoltarii acestor scenarii din viitor este cercetarea oportunitatilor profesionale.

Desigur, daca ai un job actual, la care vrei sa renunti, este esential pentru tine sa iti dezvolti mai multe scenarii ale posibilelor cariere, pentru a vedea care din ele este mai aproape de realitatea pe care ti-o doresti. Cauta in cadrul companiei sau domeniului in care lucrezi, dar nu evita, ca si cu celelalte aspecte ale planificarii carierei, sa cauti si oportunitati in alte domenii.

Concluzii finale

Nu astepta prea mult pentru a-ti face planuri legate de cariera. Planificarea carierei poate avea beneficii multiple, de la stabilirea obiectivelor la o viata plina de succes. Odata ce ai inceput revizuirea si planificarea carierei, cu ajutorul sfaturilor din acest articol vei fi mai bine pregatit pentru orice obstacol – atat in cariera ta profesionala, cat si in viata.